Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Ontmanteling

Rapport Grenzpolizeikommissariat Cholm

Een aantal leden van de SS-compagnie die naar Sobibor gedirigeerd was om de opstand neer te slaan werd kort daarop voorgedragen voor een onderscheiding. Op 17 maart 1944 rapporteerde het Grenzpolizeikommissariat Cholm over de actie die zeven SS'ers het Bandenkampfabzeichen zou moeten opleveren. 

"Na een deel van de bewakers ontwapend en een SS-officier en tien SS-onderofficieren vermoord te hebben, deden in de late middaguren van 15 oktober 1943 zo'n driehonderd gevangenen van het Sonderlager Sobibor een gedeeltelijk geslaagde uitbraakpoging. Het Grenzpolizeikommissariat Cholm stuurde een Einsatzkommando naar Sobibor bestaande uit de volgende SS'ers:

Adalbert Benda
Ludwig Pruckner
Hermann Benzler
Erich Scholz
Rudolf Theiner
Konrad Schlögl
Adolf Reinelt

Wehrmacht en Schutzpolizei waren eveneens ter plaatse.

Vanwege de bijzondere betekenis van het Sonderlager en de gevangenen kreeg de Wehrmacht direct bevel de voortvluchtigen te achterhalen en moest de Schutzpolizei het gebied rondom het kamp bewaken.

Het Einsatzkommando van het Grenzpolizei-kommissariat Cholm doorzocht het kampterrein. Hierbij werden de manschappen in de nacht van 15 oktober 1943 en de vroege ochtenduren van 16 oktober 1943 herhaaldelijk beschoten door de in het kamp achtergebleven gevangenen. Tijdens het uitkammen van het kamp werd herhaaldelijk gebruik gemaakt van het geweer omdat de gevangenen verzet boden. Een groot aantal gevangenen vond hierbij de dood en 159 gevangenen werden behandeld conform de bevelen.

Alle leden van het Einsatzkommando hebben zich gedurende de gehele actie onderscheiden".

Hoewel dit rapport het enige verslag is over het lot van de achtergebleven gevangenen, zijn enkele kanttekeningen te maken. De opstand vond niet op 15 oktober 1943 plaats, zoals het rapport vermeldt, maar een dag eerder. De verhullende term "befehlsgemäß behandelt" betekent dat de 159 joden zijn doodgeschoten.

bron: Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Schelvis J., Vernietigingskamp Sobibor (Amsterdam 1993) blz. 194-196


Terug naar "Ontmanteling"

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres