Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Ontmanteling

Brief Globocnik

Kort na de opstand in Sobibor rapporteerde de leider van Aktion Reinhardt, Odilo Globocnik, aan zijn chef Heinrich Himmler dat de actie afgerond was en de kampen Belzec, Sobibor en Treblinka waren ontmanteld. Hij meldde dat een "besonderen Ausstrahlungsherd" in het Generalgouvernement (Oost-Polen) had bestaan maar dat de "Ausschaltung dieser Gefahr" voltooid was. Het lijdt geen twijfel dat Globocnik doelde op de uitroeiing van joden.

Onderdeel van de Aktion Reinhardt waren enkele joodse werkkampen in Budzyn, Lublin, Poniatowa, Trawniki en andere districten. Hier vond grootschalige economische uitbuiting plaats. Globocnik benadrukte trots dat voor de coördinatie van deze "Grosseinsatz" slechts een gering aantal Duitsers benodigd was geweest. Deze werkkampen droeg hij over aan zijn collega Oswald Pohl die hoofd was van de Economische afdeling binnen de SS.

Globocnik eindigde zijn verslag met het verzoek om IJzeren Kruizen toe te kennen aan leden van de Aktion Reinhardt wegens de voorbeeldige uitvoering van hun moeilijke taak.
Binnen een maand, op 30 november 1943, bekrachtigde Himmler de afsluiting van de Aktion Reinhardt. Onder de amicale aanhef "lieber Globus" sprak Himmler zijn dank en erkenning uit voor de grote dienst die Globocnik het "ganze deutsche Volk" bewezen had.


(bron: Holocaust Education and Research Team)


Terug naar "Ontmanteling"

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres