Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Esther Raab

Esther RaabEsther Raab (Chelm 11 juni 1922; † 13 april 2015 Vineland, New Jersey) werd samen met Regina Zielinski en Hella Weiss vlak voor kerst 1942 in een paardenkar naar Sobibor gebracht. Ze zag zulke afschuwelijke dingen dat ze wel eens dacht dat “naar de gaskamer gaan makkelijker was dan blootstaan aan al die gruwelen”. Na haar ontsnapping dook ze onder bij een boer waar ze herenigd werd met haar verloren gewaande broer.

Ze werd geboren als Esther Terner. Haar vader werd kort na het begin van de Duitse bezetting op weg naar vernietigingskamp Belzec doodgeschoten. Esther Raab moest in Siedliczcze helpen bij het droogleggen van een rivier. Toen zij op 22 december 1942 in Sobibor kwam, kreeg zij met zeven andere meisjes uit haar transport werk op de breikamer.

 

 

 

"we hebben de mensen niet meer teruggezien"
Samen met ongeveer 800 andere Poolse joden uit het werkkamp Staw-Nowosiulki kwam de twintigjarige Esther Raab in december 1942 met een transport vrachtwagens in Sobibor aan. Met nog zeven andere jonge vrouwen meldde zij zich aan voor werk in de Strickerei, later werd zij tewerkgesteld in een van de barakken waar de kleding van vergaste joden werd gesorteerd.

Zij was meerdere malen getuige van de sadistische erupties van opzichter Karl Frenzel. Tijdens het werk in de sorteerbarakken schoot de SS’er op een dag in koelen bloede en uit onbekende motieven de joodse gevangene neer die toezicht op de werkzaamheden hield. Een andere keer was zij er getuige van dat Frenzel de Arbeitsjuden liet aantreden en dwong liederen te zingen. Omdat hij kennelijk niet tevreden was over een cabaretzangeres die hij had laten voorzingen, voerde hij de zangeres en haar zoon naar Lager III, waar de gaskamers en de executieplaats waren. ‘Wij hoorden schoten’, herinnerde Esther zich in 1963, ‘en deze mensen hebben wij niet meer teruggezien’. Toen zij op een keer moest schoonmaken in een barak die uitkeek op het perron heeft zij gezien hoe opzichter Frenzel een baby bij de voeten pakte en met het hoofdje tegen een wagon had geslagen.

"de haren van de meisjes werden geknipt"
Esther Raab herinnerde zich ook nog goed de keer dat Heinrich Himmler Sobibor bezocht. Op 12 februari 1943 arriveerde hij om te zien hoe de vernietiging van de joden precies verliep. Bovendien was er voor de SS iets te vieren, want Aktion Reinhardt naderde haar einde. Na een rondleiding door het kamp zou ter ere van de hoogste SS-chef een feestelijk banket worden aangericht. Vanwege het bezoek van Himmler waren circa tweehonderd joodse meisjes uit Lublin per vrachtauto naar Sobibor overgebracht. `Omdat er in die periode geen transporten kwamen, moest men hen wel uit een ander kamp halen’, aldus Raab. De meisjes werden in afwachting van Himmler twee dagen in een barak ondergebracht. Raab heeft gezien hoe opzichter Wagner en andere kamp-SS’ers de barak binnengingen en zij heeft geschreeuw van de meisjes gehoord dat daarop uitbrak. ‘Toen Himmler kwam werden ze naar Lager II gebracht,’ aldus Raab, ‘waar ze zich in zijn aanwezigheid moesten uitkleden. De haren van de meisjes werden door onze mannelijke arbeiders geknipt.’ Daarna werden de meisjes in Lager III vergast. Na het diner heeft Himmler nog een toespraak gehouden waarin hij gezegd zou hebben dat het kamp goed was opgezet en dat er een redelijke orde heerste.

Tijdens de vlucht uit het kamp op 14 oktober 1943 raakte Esther gewond aan haar hoofd. Zij vluchtte het bos in en kon in de buurt van Chelm bij boeren onderduiken. In 1946 herkende zij samen met Samuel Lerer, een andere Poolse overlevende van Sobibor, in Berlijn Ernst Bauer op straat en gaven hem aan bij de politie. Tijdens zijn proces in 1962 noemde Bauer zich de ‘Gasmeister van Sobibor’. Voor zijn misdaden werd hij door de rechtbank ter dood veroordeeld; na afschaffing van de doodstraf werd dit vonnis in 1971 in levenslange gevangenisstraf omgezet. Bauer overleed in 1980 in de gevangenis van Berlin-Tegel. Esther Raab emigreerde naar de Verenigde Staten.

 Bekijk het interview van
Jules Schelvis met Esther Raab

Stichting Sobibor (118.24 minuten)

Bekijk een interview met Esther Raab
op de website "Late gevolgen van Sobibor"


Bekijk op YouTube een interview
met Esther Raab en andere overlevendenBekijk op YouTube een
interview van Esther RaabLees het verhaal dat Esther Raab op
18 februari 1992 vertelde aan het USHMM
Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres