Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Biografieën van SS'ers

Erich Fuchs

Tijdens zijn proces in 1963 legde Fuchs een verklaring af over de eerste vergassing in Sobibor:

"In het voorjaar van 1942 moest ik van Wirth nieuw kamppersoneel ophalen in Lublin. Onder hen waren Erich Bauer, Franz Stangl en enkele anderen. Wirth had opdracht gegeven met de vrachtwagen via Lemberg te rijden om daar een motor voor de gaskamers op te halen.

Aangekomen in Sobibor zag ik vlak bij het station een kaal terrein met een betonnen platform en een aantal gebouwen. Het Sonderkommando van Sobibor stond onder leiding van Thomalla, tot het SS-personeel behoorden Floss, Bauer, Stangl, Schwarz, Bolender en anderen.

We laadden de motor uit, het was een zware watergekoelde dieselmotor, waarschijnlijk van een tank of tractor, van 200 pk en met acht cilinders. We plaatsten de dieselmotor op een betonnen verhoging en maakten een pijp vast aan de uitlaat. Toen we de motor uitprobeerden, sloeg hij niet in een keer aan. Ik repareerde de ontsteking en de kleppen waarna de motor alsnog startte. 

De chemicus die ik al uit Belzec kende ging de gaskamer binnen met meetapparatuur om de concentratie gas vast te stellen. Vervolgens voerden we een proefvergassing uit, als ik me goed herinner werden dertig tot veertig vrouwen in de gaskamer vergast. Niet ver van de gaskamer moesten de joodse vrouwen zich uitkleden onder een afdak dat op een open plek in het bos was geplaatst. Ze werden de gaskamer ingedreven door de eerder genoemde SS’ers en Oekraïense bewakers. 

Toen de vrouwen in de gaskamer waren ging ik met Bauer naar de dieselmotor. We lieten hem eerst in zijn vrij lopen en door een schakelaar om te zetten, lieten we de uitlaatgassen in de gaskamer uitkomen. Op een teken van de chemicus voerde ik het toerental op. Na ongeveer tien minuten waren de dertig tot veertig vrouwen dood. De chemicus en SS’ers gebaarden dat ik de motor moest afzetten. 

Ik verzamelde mijn gereedschap en zag hoe de lijken werden weggevoerd, met een kleine lorrie op rails werden ze naar een verder weg gelegen stuk grond gereden. Sobibor was het enige kamp waar zo’n lorrie werd gebruikt."

 

bron: Holocaust Education & Archive Research Team (HEART)

 

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres