Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Biografieën van SS'ers

Kurt Bolender

In Sobibor hield Kurt Bolender toezicht op de joodse arbeidscommando's in Lager III: "Ik deelde de Arbeitsjuden in groepen in: een deel moest de gaskamers leegmaken nadat de vergassing had plaatsgevonden, een ander deel moest de lijken naar de graven brengen". In juli 1942 werd hij gearresteerd omdat hij tijdens zijn echtscheiding een getuige had aangezet tot meineed. Een SS-krijgsraad veroordeelde hem op 19 december 1942 waarna hij in het SS-Straflager Matzkau bij Dantzig terecht kwam. Na de opstand keerde hij terug naar Sobibor om het kamp te ontmantelen. Voor zijn verdiensten ontving hij op 18 januari 1945 het IJzeren Kruis tweede klasse.

Tijdens zijn proces in 1965 legde Bolender een verklaring af over hoe de joden naar de gaskamers gedreven werden: "Voordat de joden zich moesten ontkleden, werden ze toegesproken door Oberscharführer Hermann Michel. Vaak had hij een witte jas aan om zich als arts voor te doen. Michel verkondigde dat de joden tewerkgesteld zouden worden. Maar eerst zouden ze een bad krijgen en gedesinfecteerd worden om de verspreiding van ziektes te voorkomen.

Als ze uitgekleed waren, werden de joden door een SS’er door de "Schlauch" gevoerd, een omheind pad, waarbij ze door vijf of zes Oekraïense bewakers werden voortgejaagd. Zodra ze in de gaskamers waren, deden de Oekraïeners de deuren op slot en zetten de Oekraïener Emil Kostenko en de Berlijnse chauffeur Erich Bauer de dieselmotor aan.

Na de vergassing gingen de deuren open en werden de lijken door een groep Arbeitsjuden weggehaald."

bron: Holocaust Education & Archive Research Team (HEART)

 

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres