Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Biografieën van SS'ers

Erich Bauer

Tijdens zijn verhoor sprak Erich Bauer over verschillende onderwerpen: 

transporten
"Normaal gesproken had iedereen van de vaste staf in het kamp een vaste functie zoals commandant van de Oekraïense bewakers, leider van een groep Arbeitsjuden of opzichter bij het graven van kuilen of het opwerpen van prikkeldraadversperringen.

Kwam er een transport joden, dan was er zoveel werk dat de reguliere taken niet meer uitgevoerd konden worden. Elk lid van de vaste staf was op een of andere manier betrokken bij het vernietigingsproces. In eerste instantie was iedereen aanwezig bij het uitladen van de transporten."

de "Schlauch"
"Na het uitkleden werden de joden via de "Schlauch" naar Lager III gebracht, waar ze vergast zouden worden. Hun gang langs het omheinde pad ging als volgt: een SS’er liep voorop en vijf of zes Oekraïense bewakers joegen de joden op. De vrouwen werden in een barak geleid waar hun haar werd afgeknipt. In Lager III wachtten SS’ers de joden op. De dieselmotor werd aangezet en de vergaste joden werden eruit gehaald."

de lorries
"Een deel van de lorries en rails was afkomstig van de zaagmolen die naast het terrein stond. De rest van de lorries en rails werd per trein vanuit Trawniki aangevoerd. In het begin werden de lorries door paarden getrokken. Zoals ik tijdens mijn vorige ondervragingen al heb verklaard werden de lorries gebruikt om zieke en gehandicapte joden uit de treinen naar Lager III te vervoeren. Ik weet dat deze mensen, waaronder de zieke en gehandicapte kinderen en baby’s, naar het zogeheten Lazarett werden gebracht waar ze werden neergeschoten. Het was bekend in het kamp dat het Lazarett niet gebruikt werd voor genezing maar voor het uitroeien van mensen."

de joodse meisjes Ruth en Gisela
"Ik wordt ervan beschuldigd de dood van de joodse meisjes Ruth en Gisela op mijn geweten te hebben. Iedereen wist dat deze twee meisjes in het boswachtershuis woonden en dat ze regelmatig bezocht werden door SS’ers. Er werden ware orgies gehouden, waarbij Kurt Bolender, Hubert Gomerski, Karl Ludwig, Franz Stangl Gustav Wagner en Steubel aanwezig waren. Ik sliep in de kamer erboven en door hun feesten kon ik de slaap niet vatten. 

Op een avond bonkte Karl Ludwig bij de meisjes op de deur. Ik zag hoe de meisjes de deur openden. Ludwig beval de meisjes hun ochtendjas aan te trekken en samen brachten we hen naar Lager III. Ik liep maar tot halverwege mee en keerde terug. Ludwig nam hen alleen verder. De volgende dag vertelde Ludwig mij dat hij de meisjes had laten doodschieten door een Oekraïense bewaker."


bron: Holocaust Education & Archive Research Team (HEART)

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres