Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Sobiborinterviews.nl - overlevenden van een vernietigingskamp

In vernietigingskamp Sobibor (Oost-Polen) zijn ongeveer 170.000 joden uit heel Europa omgebracht. Ruim 33.000 van hen kwamen uit Nederland. Nog geen vijftig gevangenen hebben de oorlog overleefd. De meesten van hen ontsnapten tijdens de opstand die op 14 oktober 1943 uitbrak.

Op deze website kijkt en luistert u naar dertien interviews met overlevenden van Sobibor. Soms emotioneel, soms afstandelijk vertellen zij over hun door de oorlog verstoorde leven, de mensonterende omstandigheden in het kamp, hun ontsnapping en hun leven na de oorlog. De leider van de opstand vertelt gedetailleerd over de voorbereiding en uitvoering van de massale uitbraak.

Ook zijn interviews te zien met twee Poolse omwonenden van het kamp en een overlevende van de opstand in het crematorium van Auschwitz-Birkenau. De interviews zijn gemaakt door Dunya Breur en de Nederlandse overlevende Jules Schelvis.

Een beschrijving van de functie die Sobibor had in de Holocaust plaatst de interviews in historisch perspectief. Ook kunt u de biografieën lezen van de geïnterviewden de achttien Nederlandse overlevenden. Voor het afluisteren van de interviews is QuickTime nodig. U kunt dat programma hier downloaden.

Linksonder in beeld verschijnen afwisselend portretfoto’s van de geïnterviewde overlevenden.

Sobibor en overlevenden in de media:

 

 

 

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres