Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)
Sobiborinterviews.nl
 

Minny Cats

Met hetzelfde transport als Selma Wijnberg kwamen Minny Cats en haar moeder op 9 april 1943 aan in Sobibor. Haar moeder werd direct naar de gaskamers gezonden; Minny en Selma werden aangewezen om in het kamp te werken. De twee jonge vrouwen trokken meteen de aandacht van de mannelijke gevangenen. Kurt Thomas herinnert zich nog: “mijn vriend Chaim Engel en ik vonden hen erg knap. Onze vrije tijd brachten we met hen door: hij met Selma en ik met Minny. Minny was begin twintig, ze was lang en had een prachtig figuurtje. Ze was een aantrekkelijke brunette met een knap uiterlijk. Je kon merken dat ze een goede opvoeding had genoten, ze kwam uit een respectabele familie. Daarnaast was ze goed opgeleid: behalve Nederlands sprak ze uitstekend Engels en Duits. In haar geboortestad Haarlem had ze proberen onder te duiken maar ze was ontdekt en naar Westerbork gebracht".

“We droomden ervan om Sobibor achter ons te laten. Mijn vriendinnetje Minny vroeg me ooit of we er levend uit zouden komen. Ik antwoordde dat mijn verstand nee zei maar mijn hart ja. Ze vertrouwde me toe dat haar ouders veel geld hadden ondergebracht in Engeland maar dat het niet gelukt was er zelf naartoe te vluchten. We praatten over de gelukkige tijden uit onze jeugd. Minny had er het vaak over hoe ze met haar vrienden aan het strand was, nog geen uur van haar huis af. We praatten en droomden over een toekomst samen. We maakten van elke gelegenheid gebruik om samen te zijn in mijn kleine hokje.”

“Minny vertelde me dat ze Amerikaanse dollars had gevonden tijdens het sorteren van de bagage. Ik vroeg haar hoeveel het was en wat ze ermee had gedaan. Ze zei dat het tweeduizend dollar was en dat ze het in de latrine had geworpen omdat ze niet wilde dat iemand het zou gebruiken. Ze wilde niet dat het in Duitse handen terecht kwam.”

Minny Hanny Cats werd geboren in Haarlem op 6 maart 1920 en woonde daar met haar moeder Elisabeth Speelman (Rotterdam 11 december 1890) aan de Schotersingel 7.

 

bron:
Kurt Thicho, My legacy - holocaust, history and the unfinished task of pope John Paul II (Wlodawa 2008) blz. 100 en 108


Terug naar "Slachtoffers"

Let op: opent in een nieuw venster AfdrukkenE-mailadres